A Görögkatolikus Múzeumban jártunk


Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ és az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács november 16-án Nyíregyházán, a Görögkatolikus Múzeumban tartotta szakmai napját. Az ország különböző pontjairól érkező szakemberek Szabó Irén igazgató vezetésével megtekintették a múzeum kiállításait és kötetlen eszmecsere során ismerhették meg a múzeum létrejöttét, gyűjteményeit, terveit. Terdik Szilveszter a Papnevelő Intézet kápolnájában, majd az újonnan kifestett Belvárosi Görögkatolikus Székesegyházban kalauzolta a kollégákat.

Vincze Máté látogatása Pannonhalmán


Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára július 27-én Pannonhalmára látogatott, ahol megtekintette könyvtárunk, levéltárunk és múzeumunk kincseit, reprezentatív tereit és raktárait. A látogatás alkalmat nyújtott arra is, hogy megbeszélést folytassunk gyűjteményeink terveiről és fejlesztési lehetőségeiről. A látogatásról helyettes államtitkár úr is beszámolt közösségi oldalán.

Veszprémi kirándulás


A pannonhalmi kulturális terület (könyvtár, levéltár, múzeum, kulturális iroda) munkatársai június 7-én Veszprémbe kirándultak, ahol megtekintették a felújítás alatt álló várnegyedet. A székesegyházban Dankos Attila orgonaművész bemutatta a templom orgonáját, majd Nagy Veronika, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója a megújult székesegyházat.

Teológia és Geológia


A Pannonhalmi Főapátság gyűjteményi folyosóján ásványtárának legjelentősebb darabjait helyezték el. A teljes gyűjtemény mintegy 4500 darabot számlál, melynek 18-19. században gyűjtött darabjai által az ország egyik legkiemelkedőbb ásványtára.

Pannonhalmára került a Ruzsa gyűjtemény


A Pannonhalmi Főapátság Főkönyvtárának déli oldalkonklávéjában – egy mind a raktározásra, mind a bemutatásra alkalmas térben – került elhelyezésre a 2021. májusában az Esztergomi Keresztény Múzeumból a Pannonhalmi Bencés Apátságnak átadott Ruzsa György fémikon gyűjtemény. A letétként kezelt műtárgyak már adatolt, feldolgozott állapotban kerültek hozzánk, így mind az 1120 db tárgy elérhető a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum számítógépes nyilvántartásában, illetve annak weben is publikussá tett adatbázisában.

Megjelent a Collectanea Sancti Martini VIII.


Megjelent a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője. A Collectanea nyolcadik kötetében hangsúlyos helyet kap gyűjteményeink egy-egy kisebb egységének, ismeretlen dokumentumának bemutatása, illetve a bencés rendhez köthető friss régészeti eredmények publikálása. Megrendelhető a Pannonhalmi Főapátság honlapján

Megjelent a Collectanea Sancti Martini VII.


Megjelent a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője. A Collectanea Sancti Martini hetedik kötete a bencés rend történetével, a főapátságban őrzött dokumentumokkal, valamint tárgyi emlékekkel kapcsolatos, friss kutatások alapján készült írásokat gyűjti csokorba.