Pannonhalmára került a Ruzsa gyűjtemény


A Pannonhalmi Főapátság Főkönyvtárának déli oldalkonklávéjában – egy mind a raktározásra, mind a bemutatásra alkalmas térben – került elhelyezésre a 2021. májusában az Esztergomi Keresztény Múzeumból a Pannonhalmi Bencés Apátságnak átadott Ruzsa György fémikon gyűjtemény. A letétként kezelt műtárgyak már adatolt, feldolgozott állapotban kerültek hozzánk, így mind az 1120 db tárgy elérhető a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum számítógépes nyilvántartásában, illetve annak weben is publikussá tett adatbázisában.

Megjelent a Collectanea Sancti Martini VIII.


Megjelent a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője. A Collectanea nyolcadik kötetében hangsúlyos helyet kap gyűjteményeink egy-egy kisebb egységének, ismeretlen dokumentumának bemutatása, illetve a bencés rendhez köthető friss régészeti eredmények publikálása. Megrendelhető a Pannonhalmi Főapátság honlapján

Megjelent a Collectanea Sancti Martini VII.


Megjelent a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője. A Collectanea Sancti Martini hetedik kötete a bencés rend történetével, a főapátságban őrzött dokumentumokkal, valamint tárgyi emlékekkel kapcsolatos, friss kutatások alapján készült írásokat gyűjti csokorba.