A 12 éves Jézus a templomban

A 12 éves Jézus a templomban
Mester: Antonio Zanchi (Este 1631 - Velence 1722)
Technika: olaj, vászon
Méret: 424 x 195 cm
Jelzés: Felirat jobbra lent a könyvön Effiges tres ab Antonio Zanchi veneto An. MDCLXXX pictas quas Franciscus S.R.I. Lib. Baro A Carnea Steffaneo Pro Imp. Commissarius Aul. Plenipotentiarius Histriae, Dalmatiae et Epiri Ab Civitate Iustinopolitan in Histria an MDCCCI Dono Accepit, Caesarea Reg. Artium Accademia Vindobonensis Ecclesiae Ordinis S. Benedicti, quae Martinsburgo est, An. MDCCCIII Dono Dedit.
Proveniencia: Koperből (Isztria) került előbb a bécsi Akadémiára, majd 1803-ban II. Ferenc király ajándékaként Pannonhalmára.

A 12 éves Jézus a templomban képen az elegáns boltív és függöny, az alakok visszafogottsága, áttekinthető csoportfűzése festőjük klasszicizálásba hajló ízléséről vallanak. A feliratok és írott források szerint Antonio Zanchi 1679. július 15-én kötött szerződést a capodistriai (Isztria) dóm számára festendő öt képre, amelyekért 1679. november 10-én 1240 líra fizetséget kapott. A 12 éves Jézus a templomban és a Krisztus megkeresztelése művekért, 1680. április 30-án pedig további 1468 lírát a Kánai mennyegző, a Krisztus meggyógyítja a bénát és a Krisztus ostorozása képekért (tévedésből feltehetően így nevezték a Kufárok kiűzetését). A tintorettói-veronesei kompozíciós reminiszcenciákat idéző Kánai mennyegző ma is in situ, a dóm kórusánk északi falán látható, a fekvő formátumú, robusztus hátaktra komponált Krisztus meggyógyítja a bénát pedig a bécsi Akadémia tulajdona.